Compliment voor mantelzorg of het verdriet van Nederland

mantelzorg

Emmeloord, 10 augustus – drie dagen geleden bereikte mij een bericht via het provinciale sufferdje dat er een cadeaubon van 50€ wordt gegeven aan mensen die dag in dag uit zwoegen voor hun naasten. Het gaat hier om mantelzorgers die hun eigen arbeidsleven en sociale leven opzij zetten voor een zieke partner, kind, ouder et cetera. Geen lichtzinnig onderwerp, allesbehalve.

Het grootste compliment wordt niet gegeven aan de mantelzorger in deze, maar geeft de overheid in feite aan zichzelf en houdt zij ook wederrechtelijk voor zichzelf. Het doorbelasten van mantelzorger en zieke gaat onverminderd door. De grote winst die de verzorgingsstaat zich bespaard doordat er mensen 24/7 zwoegen om het leven van een naaste iets dragelijker te maken wordt in eigen zak des staats gehouden. Rechtmatiger zou zijn om een equivalent van dit bedrag in belastingverlaging om te zetten. Let wel dat het vijf dagen liggen op een ziekenhuisbed wegens een infectieziekte op een intensive care al gauw € 600,- euro per dag kost.

De gemeentelijke overheid durft voorwaarden te verbinden aan het mantelzorgcompliment, een schande natuurlijk. ”De belangrijkste voorwaarde is dat de mantelzorger langer dan drie maanden en minimaal acht uur per week zorg verleent en dat hij of zij hiervoor geen vergoeding krijgt.” Dat moest er namelijk nog eens bijkomen dat de staat ook nog eens zou moeten interen op haar riante winst.

Minimalistisch uitgerekend komen drie maanden neer op 31 dagen in januari, 28 dagen in februari en 31 dagen in maart. Dit zijn negentig dagen. In het kalenderjaar 2015 zaten hier 12 volle weken in. Rekent u mee, 12 maal 8 uur is 96 uur. Voor iemand die 23 jaar of ouder is, is het minimum uurloon (dat hij of zij misloopt bij mantelzorg omdat hij niet werkt en niet betaalt mag worden fictief zelfs tweemaal) een bedrag van €8,66. Of iemand nu dit bedrag tweemaal of eenmaal misloopt buiten beschouwing, is dit een bedrag van 96 maal € 8,66 = 831,36.

De gemeente geeft een ”compliment” of schijntje van 50€ en bespaart tegelijkertijd 831,36€. Wanneer de gemeente nu het bedrag van 780 euro daarbovenop uitkeert als tegemoetkoming, dan kunnen we ergens over praten. Of dat het Rijk, die helaas tot op de dag van vandaag de Rijksbelastingen heft… Ik zal het onderwerp ”gedecentraliseerde eenheidsstaat” nog even laten wachten op fa

Hoezo compliment, ordinaire diefstal…

Tom Wentzel
Emmeloord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.