Libertarisme en verbod wilde dieren

Wilde dieren de tent uit

Emmeloord, 13 september – Aan de spreekwoordelijke vooravond van Prinsjesdag (dinsdag de 15e) is er nog een heugelijke mededeling. Per die datum wordt de opheffing van de club ”Wilde dieren de tent uit” in gang gezet. Dit vooral omdat op die datum het verbod ingaat op het outilleren (lees: toepassen, gebruiken) van wilde dieren voor toepassingen zoals circussen. Goed nieuws dus.

Eerder werd ook al eens het partijprogramma van de Partij voor de Dieren getoetst op libertarische grondslag. Ze kwamen er niet al te best uit, op enkele punten na waaronder ook het wensen van een verbod op exploitatie van wilde dieren. Bron: Vrijspreker PvdD op de libertarische toetssteen uit 2010.

VI Bij de bestrijding van criminaliteit dient meer prioriteit gegeven te worden aan zaken die het welzijn van mensen en dieren het meest aantasten. Dit betekent dat voorrang gegeven wordt aan het opsporen van daders van mishandeling, diefstallen en braak boven bijvoorbeeld parkeerovertredingen. Ik geef de voorrang hoe dan ook aan mensen en ken dieren niet dezelfde rechten toe als mijn humane soortgenoten, maar laat ik dit punt het voordeel van de twijfel geven. + 1 karaat

Wat hier meespeelt is dat een belangrijk uitgangspunt voor het libertarisme het non-agressieprincipe is. De PvdD leek hier al eigendomsrechten hoog in het vaandel te hebben, wat door menigeen misschien betwijfeld kan worden; ze geeft aan dat diefstal/braak en mishandeling van mens en dier als zaken die mensen en hun eigendom beschadigen prioriteit hebben boven aanpak van slachtofferloze misdrijven. Dit is niet +1 karaat, maar +1000 karaat. Laten we libertarisch blijven en niet onnodig de overheid groter maken dan dat ze verdient. Daarbij aangetekend is het puik dat zowel de PvdA als de VVD er samen in 2012 al uitgekomen zijn dat wilde dieren de tent uit moeten. Chapeaux, meervoud want deze winst in deze (wed)strijd in het belang van velen is aan vele partijen toe te schrijven.

Ook wanneer je dieren niet gelijkschakelt aan mensen (ook een zoogdier immers, ik schakel ze goeddeels wel gelijk) wordt hier uit libertarisch oogpunt ook winst behaald. Schade toebrengen aan in het wild levende dieren is fout, ook wanneer je dieren slechts ziet als een dienstbaar onzijdig ‘ding’.

Kortom, voor mij is de aankomende Prinsjesdag een heuglijk feit om te vieren. Ook libertarisme kán hand in hand paraderen voor ‘groene, linxige hobbies’.

Hilarisch is nog de van etatisme gediende reactie van CircusWeb, een fouter dan foute vertegenwoordiger van een deelbelang. Dat in zijn laatste levensfase zit; ze roepen de Staat der Nederlanden in om hun lasten te betalen. Getuige de uitspraak:

Het verbod op wilde zoogdieren kost het circusleven vermoedelijk meer dan 30% van de inkomsten. Dat heeft Cedric Stalpers berekend in een onderzoeksrapport over circussen. Als je uitgaat van 1,5 miljoen bezoekers naar het circus gaan ieder jaar, waarvan het grootste gedeelte naar circussen met wilde dieren, dan kom je toch al op een bedrag boven de 6 per jaar maar vermoedelijk nog hoger. Het bedrag zou preciezer becijferd kunnen worden als we de data van de laatste 2 jaar precies zouden hebben. Gaat het Rijk deze inkomstenderving vergoeden?

Het antwoord op de vraag of het Rijk nu inkomsten moet gaan vergoeden wordt hopelijk in de nabije toekomst (mogelijk na de zoveelste rechtsgang) beantwoordt met een NEE. Van de mensen die zo gek zijn geweest om circussen met wilde dierenshows te bezoeken tot de meest fervente voorstander van een verbod op exploitatie van dieren mag niet verwacht worden dat ze via een u-bocht (in casu de fiscus) nog eens een dikke rekening tegemoet mogen zien voor die kwalijke onzin die nu wel lang genoeg heeft geduurd. Een fijne voortzetting van deze zondag,

Tom Wentzel
Emmeloord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.