Discussie rondom donorcodicil en intregriteit

Van een gegoed liberaal zou je verwachten dat ze zwaar tilt aan de Grondwet. Ook dat ze niet doorslaat in het opleggen van antiliberale maatregelen. Recent is dit in de Tweede Kamer wel gebeurd. D66 is te prijzen voor haar rol als het gaat om het debat rond euthanasie, abortus en homohuwelijk, bij orgaandonatie gaat ze te ver. Hier staat menig ‘liberaal’ aan de verkeerde kant. Wat is er aan de hand, nu enkele duizenden hun codicil intrekken?

Stevo Akkerman ging in Trouw hierover eerder van leer tegen Pia Dijkstra. Het ‘weten wat goed is voor de burger’ komt praktisch neer op een nationalisatie van uw lichaam. Zeg maar dag tegen de Grondwet, hierin is lichamelijke integriteit een kernwaarde. U ziet al, ik ben tegen het automatische ‘ja, tenzij’. Niet dat ik tegen orgaandonatie ben, ik ben zelf bezitter van een donorcodicil.

Wel maak ik me zorgen over de staat van het seculier-liberale kamp, grofweg D66 en VVD. Of beter gezegd, de antiliberaal in liberale kleren. Met vrijzinnigheid en humanisme heeft opeisen van organen niets van doen. Dwang werkt niet.

Volgens Frits Wester kan de behandeling in de Eerste Kamer nog even op zich laten wachten. Wat hier van belang is, is dat hier vaak meer oog is voor technische zijde. Wat we weten is dat het botst met de Grondwet, maar hier wordt niet op getoetst. Dan hangt het af van hoe ‘liberaal’ je als senator bent. Van andere stromingen kan je verwachten dat ze het individu niet kent of herkent. Neem een fervent socialist die voor stemt, dat is nog begrijpelijk. Maar een liberaal?

Mijn partij, de Libertarische Partij heeft eerder al gereageerd in soortgelijke bewoordingen;

Wat de LP betreft gaat deze wet véél te ver. Jouw lichaam behoort jou toe. De staat heeft geen enkel recht op welk lichaamsdeel of orgaan dan ook.

Sterker nog, dat je lichaam van jou is en niemand het recht heeft om er aan te komen is één van de basisprincipes van het klassiek-liberalisme; het liberalisme dat de VVD ook zegt aan te hangen. Toch stemden vandaag zeven VVD-Kamerleden voor het voorstel van D66, waarmee ze eens te meer bewezen dat kiezers die vrijheid hoog in het vaandel hebben staan alleen nog maar bij de LP terecht kunnen.

De LP gelooft namelijk nog in het eigendomsrecht en in de onschendbaarheid van het lichaam. Als jij een orgaan wilt doneren aan iemand — of zelfs aan een ander wilt verkopen — staat dat je vrij. Maar er mag bij niemand zomaar van worden uitgegaan dat hij een orgaandonor is; daarvoor is de onschendbaarheid van het lichaam een te belangrijk en fundamenteel recht.

Het hangt nu van onder andere de VVD-senatoren af. Vier ja-knikkers en rien ne va plus, uw lichaam is niet meer van u. En het ergste is, met wetgeving kan een tegenovergesteld effect bereikt worden. Zo wijst de LP op afname in donorcodicillen. Net datgene waar je niet op zit te wachten wanneer je vecht om door te leven. Dat vrijwilligheid en vrede de producenten van welvaart en vooruitgang zijn, weten de echte liberalen al veel langer;

War…is harmful, not only to the conquered but to the conqueror. Society has arisen out of the works of peace; the essence of society is peacemaking. Peace and not war is the father of all things. Only economic action has created the wealth around us; labor, not the profession of arms, brings happiness. Peace builds, war destroys. (Mises, Socialism, p. 59)

Tom Wentzel
Emmeloord, 5 oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.